MEIRAAPJE
  • Meiraapje portfolio
  • Meiraapje
  • Slot Sofenstein
    • Winterse peen & pastinaaktaart
  • Mijn werk bij Slot Sofenstein
Picture

foto's Nancy van Schijndel

Picture
Picture

In de keuken van Slot Sofenstein
De donkere dagen van januari en februari lijken lang te duren. Alles zit nog in de grond verstopt. Heerlijk om na een winterse wandeling sneeuwklokjes zoeken, thuis te komen waar het lekker warm is. Samen een kopje thee drinken met zelfgebakken lekkers erbij. Na december mag het wel wat gezonder. Groentes en specerijen in een taart die je lichaam voeden en verwaremen. Het kan ook wat minder zoet door minder suiker te gebruiken die gezonder is.

Winterse wortel-pastinaaktaart met walnoten
Verwarm de oven voor op 170 C.
Het recept is voor 10 tot 12 taartpunten.
Benodigdheden: Een springvorm (ongeveer 28cm) ingevet en bepoederd met bloem, een mixer, lepel, spatel, weegschaal, rasp en mengkommen. 
 
Ingrediënten
210 gram boekweitmeel,40 gram amandelmeel, 10 gram tapiocabloem
 6 gram bakpoeder
4 gram kaneel , 2 gram kardemom poeder, 2 gram kruidnagel poeder 
250 gram oerzoet
250 gram ongezouten plantaardige boter
50 ml plantaardige melk
6 eieren
100 gram klein gehakte walnoten
100 gram wortelrasp
100 gram pastinaakrasp
400 gram (vegan) roomkaas & 80 gram ‘Your organic nature’ poedersuiker

Bereidingswijze:
Neem je weegschaal en mengkom.
Boter moet zacht zijn als je deze gaat gebruiken. Dat doe je door een kom te vullen met handwarm water. Snijd de boter in stukken en leg het in het water. Na 5 minuten is de boter zacht. Schep de zachte boter met je handen uit het water en doe dit in de mengkom met de suiker. Meng het goed met elkaar.

Breek de eieren in een apart kommetje. Als er per ongeluk stukjes eierschaal in terecht zijn gekomen, dan kun je die er nog even uithalen met een lepel.
Neem nog een kom en weeg de meelsoorten, bakpoeder en specerijen af. Voeg de eieren, meelsoorten, bakpoeder en specerijen toe aan de mengkom met het boter- en suikermengsel. Meng alles super goed door elkaar.

Voeg de plantaardige melk toe terwijl je alles tot een glad mengsel mengt. Was de wortel en pastinaak en snij  het kontje eraf. Rasp ze en gebruik van elk 100 gram.
Doe wortelrasp, pastinaakrasp en walnoten in het beslag en meng een laatste keer. Met een spatel verdeel je het beslag over de bodem van de springvorm. Bak het taartbeslag 53 minuten lang in de oven.
Met een saté prikker kun je controleren of de taart gaar is. Als er geen nat taartbeslag aan de prikker kleeft dan is het goed. Laat de taart helemaal afkoelen.
Intussen kan de topping gemaakt worden. Doe de (vegan)roomkaas in een kom. Zeef de poedersuiker over de roomkaas en meng met een garde tot de suiker is opgelost. Schep met een lepel het roomkaasmengsel op de taart en smeer het mooi uit.
​
Ter decoratie is het leuk om groente kiemen/spruiten te gebruiken.

Picture
Picture
Picture
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Meiraapje portfolio
  • Meiraapje
  • Slot Sofenstein
    • Winterse peen & pastinaaktaart
  • Mijn werk bij Slot Sofenstein