Producten van Meiraapje biologisch of niet?
Biologisch of niet?
Dat is een legitieme vraag die veel bedrijven en consumenten hebben. Daarom is er een keurmerk. 'Skal' genaamd. Hierover iets meer informatie:
Sinds januari 2021 geldt er een certificatieplicht voor verkooppunten. Inmiddels zijn de eerste winkel ketens en zelfstandige winkels gecertificeerd. De eerste helft van 2021 stond met name in het teken van het informeren van verkooppunten over de certificatieplicht. Sinds juli vinden er ook oriënterende toezicht inspecties plaats bij verkooppunten. Het doel van deze oriëntatie is om een goed beeld te krijgen van de te certificeren winkels. De Skal-inspecteurs bezoeken winkelgebieden en inventariseren welke biologische producten er worden verkocht. Wanneer blijkt dat een verkooppunt certificatie plichtig is, wordt de winkelier hierover geïnformeerd. Supermarktketens en verkooppunten die zich nu nog niet hebben aangemeld, maar wél onder de certificatieplicht vallen, dienen dit alsnog te doen. De handhaving van de certificatieplicht start in het derde kwartaal van 2022 middels een daartoe opgestelde boetesystematiek.
Achtergronden certificatieplicht verkooppunten
Vanaf 2021 geeft Skal invulling aan de certificatieplicht voor verkooppunten van biologische producten zoals beschreven in de Europese regelgeving. Waar agrarische bedrijven, verwerkende bedrijven en de logistieke partijen in de biologische keten al aan een dergelijke verplichting moesten voldoen, geldt deze nu ook voor verkooppunten die handelingen met biologische producten uitvoeren: snijden en verpakken, afbakken, combineren van losse producten (bijv. noten) en onverpakte verkoop. Daarom krijgen nu ook supermarkten, speciaalzaken en marktkramen die dergelijke handelingen verrichten meer controle van Skal. Dit draagt bij aan een betrouwbaar biologisch product van producent tot consument.
Meiraapje is een kleine 'eenvrouwszaak' vanuit huis.
Voor de taarten en baksels van Meiraapje word al jaren met biologische ingrediënten van diverse merken gewerkt. Maar met de nieuwe wetgeving mogen de baksels van Meiraapje niet biologisch genoemd worden. Voor nu is er niet de wens om Meiraapje te laten certificeren. Dat is ook niet nodig om echt lekkere taart met verantwoord gekozen ingrediënten te bakken.
Positief dat biologische producten en winkels beschermd worden door een keurmerk, ik juich het toe. En de mensen werken er echt heel hard voor.
Echter beperkt het ook. Er zijn producten met andere keurmerken zoals in de chocolade wereld die voor mooie kant en klare decoraties zorgen. Of onbespoten fruit van lokale telers die vele malen lekkerder zijn dan het bio fruit via de biologische groothandel dat wel gecertificeerd is en uit het buitenland komt.
Zo wil ik met Meiraapje duurzamere baksels maken, die allemaal gebakken worden met plantaardige boter, zonder soya (evt met duurzame palmolie). Echter is deze in Nederland niet biologisch en eenvoudig te verkrijgen. Nog niet. Als dit wel verkrijgbaar is zal die boter gebruikt gaan worden.
Zolang Meiraapje een klein bedrijf vanuit huis is en niet skal gecertificeerd is, zal de term biologisch niet gebruikt worden. Ik benut de mogelijkheid om enkele selectief gekozen producten te gebruiken die niet biologisch zijn. Zoals plantaardige boter van het merk Flora. Daarmee zijn in één klap een heleboel baksels niet alleen glutenvrij maar ook lactosevrij en draagt het bij aan een duurzamere wereld met minder CO2 uitstoot.
Ingrediënten worden altijd overwogen en bewust gekozen. Voor meer product informatie kun je hier onder lezen.
Fruit & groente
|
Eetbare bloemen
|
Meelsoorten
|
Ongeraffineerde suiker
|
Zuivel & Eieren
|
Plantaardige varianten
|
Chocolade
|