MEIRAAPJE
  • Home
    • Referenties
  • Meiraapje in het kort
    • Biologisch of niet?
  • Taart en traktaties
    • Seizoens taarten
    • Seizoens traktaties
  • Contact
    • Bestel informatie
  • Slot Sofenstein
Foto

Producten van Meiraapje biologisch of niet?

Biologisch of niet?
Dat is een legitieme vraag die veel bedrijven en consumenten hebben. Daarom is er een keurmerk. 'Skal' genaamd. Hierover iets meer informatie:
​
Sinds januari 2021 geldt er een certificatieplicht voor verkooppunten. Inmiddels zijn de eerste winkel ketens en zelfstandige winkels gecertificeerd. De eerste helft van 2021 stond met name in het teken van het informeren van verkooppunten over de certificatieplicht. Sinds juli vinden er ook oriënterende toezicht inspecties plaats bij verkooppunten. Het doel van deze oriëntatie is om een goed beeld te krijgen van de te certificeren winkels. De Skal-inspecteurs bezoeken winkelgebieden en inventariseren welke biologische producten er worden verkocht. Wanneer blijkt dat een verkooppunt certificatie plichtig is, wordt de winkelier hierover geïnformeerd. Supermarktketens en verkooppunten die zich nu nog niet hebben aangemeld, maar wél onder de certificatieplicht vallen, dienen dit alsnog te doen. De handhaving van de certificatieplicht start in het derde kwartaal van 2022 middels een daartoe opgestelde boetesystematiek.

Achtergronden certificatieplicht verkooppunten
Vanaf 2021 geeft Skal invulling aan de certificatieplicht voor verkooppunten van biologische producten zoals beschreven in de Europese regelgeving. Waar agrarische bedrijven, verwerkende bedrijven en de logistieke partijen in de biologische keten al aan een dergelijke verplichting moesten voldoen, geldt deze nu ook voor verkooppunten die handelingen met biologische producten uitvoeren: snijden en verpakken, afbakken, combineren van losse producten (bijv. noten) en onverpakte verkoop. Daarom krijgen nu ook supermarkten, speciaalzaken en marktkramen die dergelijke handelingen verrichten meer controle van Skal. Dit draagt bij aan een betrouwbaar biologisch product van producent tot consument.


Meiraapje is een kleine 'eenvrouwszaak' vanuit huis. 
Voor de taarten en baksels van Meiraapje word al jaren met biologische ingrediënten van diverse merken gewerkt.  Maar met de nieuwe wetgeving mogen de baksels van Meiraapje niet biologisch genoemd worden. Voor nu is er niet de wens om Meiraapje te laten certificeren. Dat is ook niet nodig om echt lekkere taart met verantwoord gekozen ingrediënten te bakken.
Positief dat biologische producten en winkels beschermd worden door een keurmerk, ik juich het toe. En de mensen werken er echt heel hard voor.

Echter beperkt het ook. Er zijn producten met andere keurmerken zoals in de chocolade wereld die voor mooie kant en klare decoraties zorgen. Of onbespoten fruit van lokale telers die vele malen lekkerder zijn dan het bio fruit via de biologische groothandel dat wel gecertificeerd is en uit het buitenland komt. 
Zo wil ik met Meiraapje duurzamere baksels maken, die allemaal gebakken worden met plantaardige boter, zonder soya (evt met duurzame palmolie). Echter is deze in Nederland niet biologisch en eenvoudig te verkrijgen. Nog niet. Als dit wel verkrijgbaar is zal die boter gebruikt gaan worden. 

Zolang Meiraapje een klein bedrijf vanuit huis is en niet skal gecertificeerd is, zal de term biologisch niet gebruikt worden. Ik benut de mogelijkheid om enkele selectief gekozen producten te gebruiken die niet biologisch zijn. Zoals plantaardige boter van het merk Flora. Daarmee zijn in één klap een heleboel baksels niet alleen glutenvrij maar ook lactosevrij en draagt het bij aan een duurzamere wereld met minder CO2 uitstoot. 

​Ingrediënten worden altijd overwogen en bewust gekozen. Voor meer product informatie kun je hier onder lezen. 

Foto

Fruit & groente
Onbespoten groente en fruit is een must. Daarom gebruik ik voornamelijk biologisch.  In onze eigen mini voedselbos tuin valt veel fruit te vinden. Al moeten de eerste kiwi's en pruimen nog groeien en staat er maar één kersenboom met genoeg vogels op de loer... Aalbessen, blauwe (en roze) bessen, honingbessen, bramen en frambozen groeien er wel. Dat kan echter nooit genoeg zijn. 
Daarom heb ik een heel fijn lokaal adressen van fruit telers die geen kunstmest gebruiken en geen chemische bestrijdingsmiddelen inzetten. In de winter is er minder beschikbaar en wordt er ook fruit uit de diepvries gebruikt. 


Eetbare bloemen
​Een groot deel van het jaar komen de eetbare bloemen uit eigen tuin. Vaste planten en van één jarige die ik zelf zaai. 
Sophia's tuin heeft een prachtige biologische bloementuin. Waar ik ook kan plukken als het bij mij even niet voorradig is. Een andere optie zijn de verschillende groothandels zoals Puur Groente en Koppert Cress. 
Viooltjes zijn  het hele jaar door verkrijgbaar.
​Deze bloemen zijn in een niet te koude koeling ook een aantal dagen goed houdbaar. Niet elke bloem blijft zo stevig en lang houdbaar.
Dus het liefst pluk ik 's morgens de bloemen vers voor op alle baksels die dezelfde dag genuttigd worden.

Foto

Foto

Meelsoorten
Voor de baksels van Meiraapje heb ik een glutenvrije meelmix gemaakt. Met niet te veel verschillende meelsoorten en zonder andere toevoegingen. Voor een aangename textuur en smaakbeleving waarbij je niet het gevoel krijgt dat het zo verschillend is van baksels met bijv. spelt- of tarwebloem.
Deze glutenvrije meelmix bevat; boekweitmeel, havermeel, tapioca. Met of zonder amandelmeel.
 Merken waarmee ik werk zijn: 

- Le Poole              ​- Bountiful
- Ma vie sans       - Horizon
- Terrasana           - Mattisson


Ongeraffineerde suiker
Taarten en gebakjes worden bij Meiraapje gezoet met ongeraffineerde suikers en natuurlijke zoetstoffen zoals rietsuiker, golden poedersuiker (= poedersuiker van rietsuiker), kokosbloesemsuiker, palmsuiker, yacon siroop, maple syrup (ahorn / esdoorn siroop) en jam zonder toegevoegde suiker dat gezoet is met appelsap. Iemand die altijd geraffineerde suiker gewend is, zal wellicht niet gelijk heel enthousiast reageren op een baksel met 100% kokosbloesemsuiker. Dat komt door smaakvervlakking en gewenning. In een aantal baksels gebruik ik een combinatie van riet- en kokosbloesemsuiker. 
 - Fiordifrutta                   - It's Amazing
- Red ape                            - Royal green
- Your organic nature  - Do-it

Foto

Foto

Zuivel & Eieren
Welzijn van dieren is zeer belangrijk. Niet voor niets kies ik biologisch of bio-dynamisch. Kijk voor meer info op:
www.zuiverzuivel.nl/biodynamisch/
Alleen biologisch is onvoldoende. Heel veel plantaardig is de toekomst. Meiraapje heeft vegan in het assortiment en gebruikt zoveel mogelijk plantaardige producten.
Wat eieren betreft, de manier waarop het duurzame bedrijf kipster omgaat met hun dieren en denkt aan het milieu is bewonderingswaardig. Voor meer info kijk op:

www.kipster.nl/
 Merken waarmee ik werk zijn:  
- Zuiver zuivel          - Weerribben zuivel
​- Kipster eieren       - 
Lokale bio eieren     


Plantaardige varianten
Plantaardig omdat het lekker is en er teveel dierlijke producten gebruikt worden. Bij Meiraapje vind je een paar vegan baksels. Ik ben kritisch en heb een eigen concept waaraan een vegan baksel bij moet passen. Qua uiterlijk en smaak niet onder mag doen. Vegan boter die niet te waterig of korrelig is en het zelfde effect bereikt als roomboter. Die tevens niet  naar kokos smaakt of soya bevat.  Die heb ik tot op hede niet biologisch kunnen vinden. De plantaardige boter van Flora Plant.
​Merken waarmee ik werk zijn: 

- Isola bio            - Rude health
​- Pronova           ​- Flora plant
- Royal green    - Oatly

Foto

Foto

Chocolade
Goede biologische chocolade is nooit goedkoop. De biologische chocolade die gezoet is met kokosbloesemsuiker is erg lekker en erg prijzig. En echt wel de moeite waard. Zeker bij een gevoelige bloedsuikerspiegel.
Chocolade die verwerkt wordt in gebak wordt eerst gesmolten. Niet alle goede biologische chocolade smelt prettig. Zeker witte chocolade kan een drama zijn. Om die rede ben ik overgestapt op niet biologische witte chocolade. Zo ook sommige chocolade decoraties. Die (nog) niet haalbaar zijn om zelf te maken. Als het niet biologisch is dan moet het wel aan andere eisen voldoen. Zoals Fair trade of het keurmerk van Rainforest Alliance.
- Vivani          - Callebaut          - Dobla
- Do-it            - Terrasana

Fairtrade​
Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. Samen maken we de wereld eerlijk, met gelijke kansen voor iedereen.


Rainforest Alliance
Dit is een keurmerk voor onder andere koffie, thee, chocola. Rainforest Alliance zet zich in voor natuurbehoud en betere sociale omstandigheden in landbouw, bosbouw en toerisme. Haar toekomstbeeld is een wereld waarin mens en planeet in evenwicht zijn. 
Welke eisen stelt het keurmerk?
Het Rainforest Alliance keurmerk vereist dat tenminste sinds 2005 geen hoogwaardige ecosystemen zijn vernietigd voor de teelt,  en dat natuurgebieden, fauna en flora worden beschermd. Boerenbedrijven werken met managementsystemen om duurzaam water- en afvalbeheer en spaarzaam gebruik van chemische middelen te stimuleren en arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden te borgen. Voor veehouderijen zijn er specifieke eisen voor dierenwelzijn en milieubeheer. De standaard is bestemd voor individuele boerderijen en voor (kleine) boeren vertegenwoordigd door een groepsbeheerder.

Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.
  • Home
    • Referenties
  • Meiraapje in het kort
    • Biologisch of niet?
  • Taart en traktaties
    • Seizoens taarten
    • Seizoens traktaties
  • Contact
    • Bestel informatie
  • Slot Sofenstein